Li berättar om TROTS och samverkan med Medeltisveckan

Äntligen fredag och i dag har vi något väldigt speciellt till er.
Vi har suttit ner med Li Grebäck som är verksamhetschef på TROTS kvinnojour på Gotland.
En väldigt viktig samarbetspartner för oss och något som står oss väldigt nära hjärtat.

– Hej Li. Kan du berätta lite om dig själv?

Jag pratar hellre om TROTS, det är ju det som är det viktiga här. Men jag heter Li och är verksamhetschef på TROTS kvinnojour och där kan vi ju poängtera att det heter just så och inte “kvinnojouren TROTS” som några envisas med att säga. 😉

– Då kanske vi kan starta med – hur började det hela, istället?

Jag hade en liten butik (Tintin) förut och TRiX brukade komma in och fråga om de kunde sätta upp en affisch hos mig och det väckte ju lite nyfikenhet inför Medeltidsveckan. Butiken fungerade då också som en sorts kontaktpunkt där man kunde komma in och prata lite om man behövde hjälp, råd eller bara prata av sig.
TROTS startades som en kulturförening med social inriktning men 2012 omvandlades den till kvinnojour.
Vi arbetar mycket förebyggande, samt med funktionsvariationer och även med män.
Första året vi bestämde oss för att göra något på Medeltidsveckan så klädde jag mig som en medeltida gravid hora och satte mig med en barnskock under ett träd och liksom bara existerade och väckte frågor och tankar.
Året efter det så kontaktade Björn mig och frågade om vi inte var intresserade av att faktiskt delta mer officiellt.
Så nu sitter det lappar med våra jourtelefonnr lite här och var, bland annat på insidan av toalettbåsens dörrar.

– Hur känns det att vara med som deltagare?

Just det! Deltagare! Vi ville absolut inte sitta bakom ett bord och dela ut broschyrer liksom, vi vill finnas ute bland folk och bryta ner barriärer och få folk att ta en första kontakt.
Även att bara acceptera ett glas med chilisaft är ju faktiskt en första kontakt med oss. Kanske det räcker för att någon som behöver prata ska våga ta en andra kontakt och mötas på ett inofficiellt ställe som inte känns skrämmande. Exempelvis om någon säger “jag behöver prata” så kan jag säga “jag finns under trädet vid X, klockan… om du vill komma”. Och så kan vi träffas där utan att det ska kännas så officiellt och skrämmande. Mer som att möta en ny vän och ta en liten picknick eller något.

– Var hittar man er under Medeltidsveckan?

Man kan alltid hitta oss i vårt stora tält på marknadsplatsen. Dit kan man komma och prata bort en liten stund, spela spel, dricka lite saft och bara se att vi inte är så farliga. Men man kan också se oss gå runt med vår vagn på marknaden.
Och – detta är viktigt – när vi är ute med vagnen så är vi där för alla. Vi kan ge en törstig försäljare lite vätska, eller passa dennes marknadsstånd om hen behöver springa iväg något ärende. Vi kan hjälpa till att knuffa på en rullstol eller barnvagn som kanske rullar lite tungt i gruset. Vi kan trösta barnet som ramlade och slog sig på knäet eller hjälpa till att hitta föräldrarna om barnet kommit på avvägar.
Men vi tar även gärna emot hjälp.
Hoppa in och agera _med_ oss. Ta tag i vagnen och hjälp oss dra den en bit. Bjud in till konversation. Hjälp oss dela ut vatten och saft. Våga bolla med oss, vi är där för alla.

– Om du fick önska något under Medeltidsveckan…

Det är lätt. En vattenkran bredvid vårt tält 😉
Men skämt å sido, vi är så glada för att Medeltidsveckan samarbetar med oss. Vi får låna kläder från deras förråd till våra volontärer och Medeltidsveckan är mig veterligen den första festival som bjöd in en kvinnojour att delta. Och dessutom inte bara som ett spel för gallerierna, det är så lätt att man blir inbjuden för att det liksom ska se bra ut, och så får man stå i ett hörn och dela ut flyers men man har ingen möjlighet att faktiskt påverka något eller göra något riktigt arbete. Men Medeltidsveckan gick i spetsen där. Öland Roots följde efter och vi är även där med samma koncept.
– Kan du berätta lite kort om verksamheten utanför Medeltidsveckan?

Vi erbjuder inte bara korttidsboenden. Utan vi erbjuder hjälp med hela paketet, vi erbjuder hjälp att hitta rätt advokat och mentalt stöd genom processen. Vi har en stor handikappanpassad gård som är genomtänkt hela vägen ner till vilka färger och former vi använder. Vi har försökt göra det lite busigt för att barnen ska må bra där. Och så måste det så klart vara hållbart.
Och då menar vi ju inte bara att saker ska tåla slitage utan att det ska vara miljömässigt hållbart.
Vi har 2 katter, 1 hund och akvariefiskar som lär barnen empati och omsorg om andra.
Vårt motto är att man inte bara ska överleva, man ska även leva.
Människorna som söker hjälp och behöver hjälp är inte bara siffror och statistik.
Det är även viktigt för oss att motverka fördomar. Det är inte bara män som slår, alla kvinnojourer ligger inte i mörka anonyma källarlokaler. Ordet _kvinno_-jour är laddat. Och det vill vi bryta ner.
Därför kommer vi gärna med lite “dumma / crazy” idéer till veckan. Det är ju ett allvarligt ämne, men det behöver bemötas med humor. Dock är det en balansgång, man skämtar inte på andras bekostnad.

– Vad händer i den närmaste framtiden?

Vi har något väldigt spännande på gång nu faktiskt.
Marianne Cedervall har varit ute på gården och besökt oss för att skriva lite om oss, det kommer att bli jättespännande. Det är tänkt att bli ett häfte i slutänden som kommer att släppas under Almedalsveckan.
Om man är nyfiken så får man gärna komma till Folkets Bio den 4/7..

– Om du skulle ge råd till en förstagångsbesökare, vad skulle det bli i så fall?

Släpp spärrarna, gå in i din roll. Lägg inte för mycket pengar på dina första kläder, men klä dig medeltida. Ta med familjen och dina vänner, det finns ingen åldersgräns på Medeltidsveckan, den är till för alla.
Och missa inte TRiX, det är värt att lägga pengar på en av deras shower.
Sagoberättaren är en annan programpunkt som jag rekommenderar.
Glöm inte att säga hej till oss heller…

Tack Li, vi ses under veckan.
Och som ett tips till er alla – bli stödmedlem hos TROTS eller en kvinnojour nära dig.
… alla bäckar små, kan bli till en stor vårflod av kärlek om vi hjälps åt.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *